noscript
blog resim

Venöz Ülser Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Varisli damarların neden olduğu kronik yaralar venöz ülser olarak tanımlanır. Uzun süreli venöz yetmezlik sonucu ciltte oluşan ve genellikle bacakların alt kısmında görülen venöz ülser tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilir. 

Kanın doğru şekilde dolaşımını engelleyen venöz yetmezlik sonucu oluşan venöz ülser yarası kompresyon tedavisi, ilaç tedavisi, cerrahisi müdahale ve ameliyatsız yöntemler ile tedavi edilebilir. 

 

Venöz Ülser Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Kanın bacaklarda düzgün bir şekilde dolaşamaması sonucu venöz yetmezlik oluşur. Venöz yetmezlik tedavi edilmediğinde ise venöz ülser başlangıcı görülebilir. 

Bu belirtiler aşağıdaki gibi özetlenebilir: 

  • Venöz ülser belirtileri arasında en yaygın gözlemlenen durum, ülser bölgesinde sürekli ya da zaman zaman ortaya çıkan ağrılardır. 
  • Ülser çevresindeki ciltte kızarıklık, kaşıntı, sertleşme ve renk değişiklikleri görülebilir.
  • Etkilenen bölgede, gün içerisinde artış gösteren ve dinlenme ile azalabilen ödem veya şişlik oluşabilir. 
  • Ülserden sızıntı veya akıntı gelmesi, enfeksiyonun bir işareti olabilir.
  • Venöz ülser yara bakımı gerektiren açık yaraların oluşmasına neden olur.

Yukarıda sıralanan venöz ülser belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Eğer bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, zaman kaybetmeden bir kalp ve damar cerrahisi uzmanı ile görüşmeniz gerekmektedir. 

 

Venöz Ülser Nasıl Teşhis Edilir? 

Doktorunuz ile ilk görüşme sonrasında venöz ülser belirtileri de baz alınarak teşhis yöntemleri kullanılabilir. Doktorunuz venöz ülser oluşumunun altında yatan sebepleri ve gerekli tedavi yöntemini belirlemek için aşağıdaki teşhis yöntemlerinden yararlanabilir. 

Renkli Doppler Ultrasonografi

Bu yöntem, kanın damarlar içindeki akış hızını ve yönünü görselleştirmek için kullanılır. Venöz ülser  tedavisi için, bu teknik kan akışındaki anormallikleri saptayarak problemli bölgeleri tespit edebilir.

Bilgisayarlı Tomografik Venografi 

Damardaki kan akışını üç boyutlu olarak gösterir, bu sayede derin ven trombozu gibi sorunların yanı sıra venöz sistemdeki yapısal bozuklukları da ortaya çıkarabilir.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR)

Yüksek çözünürlüklü görüntüler elde etmek için manyetik alanlar ve radyo dalgaları kullanır. MR, özellikle çevre dokuların ve damarların detaylı incelenmesine olanak tanır.

Venografi (Anjio)

Bir tür röntgen testi olan venografi, kontrast madde damarlara enjekte edildikten sonra yapılan çekimlerle damarların iç yapısını detaylı bir şekilde inceler. Damar tıkanıklıklarını ve anomalilerini belirlemede etkilidir.

Venöz Ülser Nasıl İyileşir? 

Venöz ülser tedavisi birden fazla yöntemi kapsayabilir. Doktorunuzun venöz ülser enfeksiyonu derecesini teşhis etmesi sonrasında size uygun bir tedavi planı oluşturulacaktır. 

Venöz ülser yara tedavisi çeşitlerinden bazıları aşağıdaki gibi özetlenebilir: 

Endovenöz Lazer Ablasyon

Varis ülseri lazer tedavisi, varisli damarların kapatılarak tedavi edilmesini kapsar. Bu yöntemde doktorunuz, ince bir lazer fiberini ultrason rehberliğinde damar içine yerleştir ve lazer enerjisi ile damarın kapanmasını sağlar. 

Endovenöz lazer ablasyon ile varis tedavisi yaklaşık 45 dakika sürer. Endovenöz lazer ablasyon yaptıranlar ise günlük yaşantılarına aynı gün dönebilir. Ancak yine de her hastanın vücut yapısının ve venöz  derecesinin farklı olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Bu yüzden en doğru bilgi, tedavi biçimi ve endovenöz lazer ablasyon sonrası bakım süresi hakkında doktorunuz ile görüşmelisiniz. 

Radyofrekans Ablasyon

Radyofrekans ile venöz ülser tedavi süreci, lazer ablasyon ile benzer bir sürece sahiptir. Bu işlem sırasında lazer yerine radyofrekans enerjisi kullanılır. Radyofrekans ablasyon işlemi sırasında doktorunuz varisli damarın içine bir katater yerleştirir ve bu damara radyofrekans enerjisi uygular. Tedavi süresi 1 saatin altındadır. Tedavi sonrasında günlük yaşantınıza geri dönebilirsiniz. 

Venöz Ülser Ameliyatı

Kalp ve damar cerrahisi uzmanları, ameliyatsız yöntemlerden sonuç alınamayacak venöz ülser vakalarında, cerrahi müdahale ile tedaviyi tercih edebilirler. Venöz ülser ameliyatı, hasar görmüş damarların çıkarılması ve yaraların debridmanı (yara bölgesinde enfekte ve nekrotik dokuların çıkarılması) işlemlerini içerir.

Doppler ultrasonografi ile ileri derecede venöz refü tespit edilen damarların kapatılarak kaçağın engellenmesi venöz ülser iyileşmesini hızlandırır. Perforan venler özellikle detaylı incelenmelidir

Venöz ülser ameliyatı süresi ve iyileşme süreci hastanın genel sağlık durumu ve yara boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden, en kapsamlı bilgi için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir. 

 

Tedavi Sonrası Venöz Ülser Yarasına Ne İyi Gelir? 

Tedavi sonrası venöz ülser yönetimi, hızlı iyileşmeyi sağlamak, rahatsızlığı azaltmak ve varis oluşma riski taşıyan damarları korumak için kritik bir öneme sahiptir. Venöz ülser sonrası doktorunuzun uygulayacağı ve size evde yapmanız içim önerebileceği bakım yöntemleri aşağıdaki gibi özetlenebilir: 

Vakum Tedavileri

Venöz ülser tedavi sonrasında doktorunuz, negatif basınç uygulayarak yara iyileşmesini hızlandıran ve enfeksiyon riskini azaltan bir yöntem olarak vakum tedavisi uygulayabilir. Bu yöntem, yaradan sıvı ve enfekte materyali sürekli çekerek yara alanının temiz kalmasını sağlar ve yeni doku oluşumunu teşvik eder.

Yara Örtüsü

Yarayı mikroplardan koruyan ve nemli biri iyileşme ortamı sağlayan venöz ülser yara örtüleri, iyileşme sürecini hızlandırmak ve yara üzerindeki basıncı azaltmak için tasarlanmıştır. Doktorunuz yara boyutu, derinliği ve konumu gibi farklı faktörleri göz önünde bulundurarak yara örtüsü seçecektir. Doktorunuzun belirttiği talimatlara göre venöz  yara örtüleri düzenli olarak değiştirilmelidir. 

Yara Bakımı 

Yara bakımı, temizlik ve enfeksiyon kontrolünü içerir ve tedavinin başarısında hayati bir rol oynar. Yaranın ve çevresinin düzenli olarak antiseptik solüsyonlar ile temizlenmesi, yara örtüsünün uygun aralıklarla değiştirilmesi önemlidir.

Hareket ve Egzersiz

Düzenli fiziksel aktivite ve bacak egzersizleri, kan dolaşımını artırarak venöz ülser iyileşme sürecine katkıda bulunabilir. Yürüyüş gibi düşük etkili egzersizler, venöz dönüşü destekler ve bacaklardaki basıncı azaltır.

Venöz ülser tedavisi sonrasında doktorunuz sizin için en uygun olan egzersizleri belirtecektir. Doktorunuzun tavsiyesi dışındaki egzersizlerden kaçınmanız gerektiğini unutmayın. 

 

Venöz ülser İlaçları

Venöz ülser için doktorunuz hem tedavi öncesinde hem de tedavi sonrasında ilaç reçete edebilir. Venöz ülser tedavisi öncesinde doktorunuzun reçete edeceği ilaçlar, kan dolaşımını destekleyecek ve varisin sebep olduğu semptomları hafifletecektir. 

Tedavi sonrasında kullanılan ilaçlar ise yine kan dolaşımını destekleyici ilaçlardır. Her hastanının bireysel ihtiyacı farklı olduğu için varis ülseri için kullanılan ilaç listesi kişiden kişiye farklılık gösterecektir. Bu yüzden, doktorunuz reçete etmediği sürece herhangi bir ilaç kullanmamalısınız. 

Perforan Ven Nedir?

Perforan ven, derin ve yüzeyel ven sistemlerini birbirine bağlayan damar çeşididir. Perforan ven çapı 2 mm’yi geçmez ve kanın yüzeysel venlerden derin venlere doğru geçişini sağlayarak bacaklardaki kan dolaşımında önemli bir rol oynar. 

Ancak, perforan ven üzerinde meydana gelen yetmezlik veya hasar varis  ve sonraki aşamalarda venöz ülser oluşumuna sebep olabilir. Perforan ven yetmezliği tedavisi lazer ablasyon ile sağlanabilir. 

Perforan Ven Endovenöz Ablasyon Tedavisi 

Kalp ve damar cerrahı uzmanı, perforan ven doppler ultrasonografi ile venleri inceler ve varsa venlerdeki hasarı tespit eder. Eğer venler üzerinde herhangi bir hasar varsa uygun tedavi yöntemini önerir.

Perforan ven yetmezliği tedavisi endovenöz ablasyon, lazer veya radyofrekans enerjisi kullanılarak tamamlanabilir. Bu tedavi yöntemi 1 saatten az sürer ve hastalar, genel sağlık durumlarına bağlı olarak, tedaviden sonra günlük yaşantılarına geri dönebilirler.


Yazar: Op. Dr. Çiğdem Acil Yayın Tarihi: 2024-03-18 19:30
çiğdem acil logo

Op. Dr. Çiğdem Acil

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı
varis doktoru çiğdem acil

Op. Dr. Çiğdem Acil

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı

Bizimle İletişime Geçin

Kişisel verilerimin KVKK Aydınlatma Metni doğrultusunda işlenmesini ve tarafımla iletişime geçilmesini onaylıyorum