Sadece estetik değil aynı zamanda günlük yaşam kalitesini de düşüren varisler, bacaklarınızda ağırlık, yorgunluk veya ağrı hissi yaratabilir. Eğer bacaklarınızda varis oluşumunu gözlemlediyseniz ve olumsuz etkileri deneyimliyorsanız, varis tedavisi seçeneklerini göz önünde bulundurmalısınız. Varisler ile başa çıkmak için öncelikle bir kalp ve damar cerrahisi uzmanı ile görüşmeli ve tedavi seçenekleri hakkında detaylı bilgi almalısınız.
Bu yazıda varis tedavisi detaylı bir şekilde incelenecektir.
Varis genellikle bacaklarda görülen, genişlemiş, bükülmüş ve dolayısıyla renk değiştirmiş toplardamarları ifade eder. Bu durum bacaklarda kötü bir görünüm oluşturmasının yanı sıra, ciddiye alınması gereken bir damar hastalığıdır.
Bacaklarınızda oluşan varis pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Örneğin;
Bacaklarınızda varis olup olmadığını evde kendiniz saptamak için aşağıdaki konuları dikkate almalısınız:
Varis tedavisi seçenekleri değerlendirilmeden önce, kalp ve damar cerrahisi uzmanınızın varis tanısı koyması ve varis türünü belirlemesi gerekmektedir. Tanı yöntemleri aşağıdaki gibi listelenebilir:
Varis, büyüklüğüne göre ameliyatsız ve ameliyatlı yöntemler ile tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Bu damar problemi eğer tedavi edilmezse sağlık sorunlarına ve komplikasyonlara yol açabilir.
Lazerle varis tedavisi, varisli damarları kapatmak için lazer ışığı kullanılır. Bu yöntem endovenöz lazer ablasyonu olarak da bilir. Tedavi sırasında lazer enerjisi damarlara odaklanarak ısı üretir ve bu ısı damarların kapanmasını sağlar. Sonuç olarak varisli damarlar zamanla vücut tarafından emilir ve görünümleri iyileşir.
Tedavi öncelikle detaylı bir sağlık değerlendirmesi ile başlar. Lokal anestezi altında, doktorunuz özel bir iğne ile damarınızı deler. Bu iğne ile damarınızın içine kateter yerleştirir.
Daha sonra doktorunuz kateter yoluyla lazer fiberini, varisli damarlarınıza yerleştirir. Tedavi sonunda cerrahınızın kliniğinden ayrılabilir ve günlük yaşantınıza dönebilirsiniz.
Lazerle Varis Tedavisi için Kimler Uygun Adaydır?
Avantajları:
Dezavantajları:
Özellikle küçük varisler ve örümcek damarlar için tercih edilen skleroterapi, minimal invaziv bir varis tedavisi yöntemidir. İğne tedavisi olarak da bilinen bu tedavi sırasında kalp ve damar cerrahisi uzmanı, damarlara doğrudan sklerozan bir solüsyon enjekte eder.
Bu solüsyon varisli damarların iç yüzeyinde bir reaksiyon oluşturarak, damarın kapanmasını ve zamanla vücut tarafından emilmesini sağlar. Enjeksiyon işlemi sonrasında, tedavi uygulanan bölgeye basınç uygulanır. Doktorunuzun uygun görmesi durumunda, bu basıncı varis çorapları ile uygulayabilirsiniz.
Skleroterapi için Kimler Uygun Adaydır?
Ameliyatsız varis tedavisi isteyenlerin en çok tercih ettiği yöntemlerden biri olan skleroterapi:
Avantajları:
Dezavantajları:
En iyi varis tedavisi seçenekleri arasında radyofrekans ablasyon (RFA) yer alır. Bu tedavi, ısı enerjisi kullanarak damar duvarlarını yok etmeyi amaçlar. Tedavi sonrasında kapatılan damarlar vücut tarafından zamanla emilir.
Radyofrekans ile varis tedavisi, lokal anestezi ile başlatılır. Kalp ve damar cerrahisi uzmanınız, ultrason ile damarınıza bir kateter yerleştirir. Sonrasında radyofrekans ile damar duvarını ısıtıp damarın kapanmasını sağlar.
Tedavi sonrasında cerrahınız varis çorabı giymenizi önerebilir. İşlem sonrasında günlük yaşantınıza hemen dönebilirsiniz.
Radyofrekans (RFA) ile Varis Tedavisi için Kimler Uygun Adaydır?
Radyofrekans ablasyon, özellikle büyük ve geniş varis damarları olan hastalar için uygundur. Ayrıca, geleneksel cerrahi müdahalelere alternatif arayan veya daha hızlı iyileşme süreci isteyen kişiler için de idealdir.
Avantajları:
Dezavantajları:
Varis tedavisi ameliyatsız bir şekilde yapıştırma yöntemi ile gerçekleştirilebilir. Bu teknik en modern yöntemlerden biridir. Tedavi sırasında, uygulama yapılacak alana lokal anestezi uygulanır.
Daha sonrasında tıbbi yapıştırıcı, siyanoakrilatın, varisli damarlara enjekte edilir. Bu yöntem ile varisli damarlar birbirine yapışır ve zamanla kaybolur.
Tıbbi Yapıştırıcı Varis Tedavisi için Kimler Uygun Adaydır?
Bu varis tedavisi yöntemi, özellikle orta ve büyük boyutlu varisleri olan hastalar için uygundur. Hastaların genel sağlık durumları iyi ise ve belirli alerjik reaksiyonları yoksa bu tedavi yöntemi tercih edilebilir.
Avantajları:
Dezavantajları:
Ameliyatsız varis tedavisi yöntemleri her hasta için uygun olmayabilir. Özellikle büyük çaptaki varisli damarlar için en iyi varis tedavisi mikro cerrahi olabilir. Cerrahınız varislerinizi tedavi etmek için, prosedür sırasında özel aletler kullanarak küçük kesikler açar ve varisli damarları doğrudan çıkarır.
Bu işlem, ihtiyaca göre lokal veya genel anestezi ile gerçekleştirilir. Tedavi sonrasında, cerrahınız iyileşme sürecinizi dikkatle inceler. Kısa bir iyileşme süresinin ardından günlük yaşantınıza geri dönebilirsiniz.
Mikro Cerrahi için Kimler Uygun Adaydır?
Mikro cerrahi, özellikle büyük ve belirgin varis damarları olan hastalar için uygundur. Ayrıca, daha invaziv yöntemlere uygun olmayan veya daha kesin sonuçlar arayan hastalar için de tercih edilebilir.
Avantajları:
Dezavantajları: