Lenfödem tedavisi, yaşanan bacaklardaki veya yüzdeki şişlikler, ağrı, hassasiyet ve deri değişiklikleri gibi semptomları hafifletmeyi ve lenf sıvısının vücut içinde daha etkili bir şekilde dolaşımını sağlamayı hedefler.
Lenfödem tedavisinde kullanılabilecek yöntemlerden birisi drenaj masajıdır. Eğitimli bir sağlık görevlisi tarafından yapılan özel bir masaj tekniği olan drenaj masajı ile, lenf sıvısının dolaşım hızının arttırılarak lenf sisteminin daha etkin çalışması teşvik edilebilir.
Özel tasarlanmış sıkıştırma giysileri veya bandajlar da, lenf sıvısının dolaşımını düzenleyerek dokulardaki sıvı birikimini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca yapılabilecek hafif aerobik egzersizler ve lenf sıvısının hareketini artırıcı aktiviteler de lenf sisteminin daha etkili çalışmasını sağlar.
Sağlıklı bir cilt lenf sıvısının geçişini kolaylaştırır. Bu sebeple doğru cilt bakımı ve temizlik lenf sistemi için oldukça önemlidir.
Lenfödem tedavisinde lenfatik drenaj cihazları da kullanılabilmektedir. Bu elektronik cihazlar, lenf sistem aracılığı ile vücutta biriken fazla lenf sıvısını etkili bir şekilde uzaklaştırmaya yarayarak vücuttaki sıvının hareketini destekleyerek bu rahatsızlığın semptomlarını azaltmada fayda sağlar. Ağır lenfödem vakalarında cerrahi yöntemler uygulanabilmektedir.
Lenfödem tedavisi, hastanın semptomlarının şiddetine, durumun süresine ve kişisel gereksinimlere göre özelleştirilir. Erken teşhis ve tedavi, lenfödem semptomlarını kontrol altına alabilir ve hastaların yaşam kalitesini artırabilir. Bu nedenle lenfödem belirtileri gözlemlendiğinde, kişi mutlaka bir kalp ve damar cerrahisine muayene olmalıdır. Erken teşhis ve doğru tedavi ile bu rahatsızlıktan kolayca kurtulabilmek mümkündür.
Yazar: Op. Dr. Çiğdem AcilYayın Tarihi: 2023-10-11 02:41