noscript
blog resim

Bacakta Morarma

Cilt altında kan birikmesi sonucu bacakta morarma meydana gelebilir. Bu durum, her ne kadar çoğunlukla bir darbe veya travma sonrasında meydana gelse de bacakta morarma ve ağrı farklı sağlık sorunlarının da belirtisi olabilir. 

Bacakta morarma gözlemlendiğinde ilk olarak bölgeye soğuk kompres uygulamalı ve bacaklarınızı yüksekte tutmaya çalışmalısınız. Eğer morarma kendiliğinden geçmiyor veya sık tekrarlıyorsa, bacaklarda morarma neyin belirtisi öğretmen için doktorunuz ile görüşmelisiniz. 

 

Bacakta Morarma Neden Olur?

Cilt altındaki küçük kan damarlarının zedelenmesiyle oluşan bacaklarda morarma ve kaşıntı çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Bacakta kaşıntı ve morarma bazen travma sonucu oluşsa da bazen altta yatan ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. 

Özellikle kronik ve tekrarlayan morarlamalara sahipseniz, doktorunuzla görüşmelisiniz. Back

Bacakta durduk yere morarma durumuna sebep olabilecek bazı sağlık sorunları aşağıdaki gibi özetlenebilir: 

Yaşlılık

Yaş alma ile birlikte cildin incelmesi ve alttaki damarların daha hassas hale gelmesi nedeniyle kol ve bacaklarda morarma meydana gelebilir. Çünkü yaş ilerledikçe, cilt elastikiyetini kaybeder ve damarlar daha kırılgan hale gelir. Bu durum, hafif darbelerle bile kolayca morarmaya yol açmasına neden olur. Yaşlı bireylerde, morarma genellikle daha uzun süre geçmez ve iyileşmesi daha fazla zaman alır.

Venöz Yetmezlik

Venöz yetmezlik, bacaklardaki damarların kanı yeterince etkili bir şekilde kalbe geri taşıyamaması durumudur. Bu durum, kanın bacak damarlarında birikmesine ve basıncın artmasına neden olur. Varis bacakta morarma yapar mı sorusu da bu dönemde sorulmaya başlanır. Bilinmelidir ki damarlarda artan basınç, küçük damarların zedelenmesine ve morarmalara yol açabilir. Venöz yetmezlik, genellikle bacaklarda şişlik ve ağrı ile birlikte görülür.

Hematolojik Hastalıklar

Hematolojik hastalıklar, kanın pıhtılaşma mekanizmasında bozukluklara neden olarak bacakta morarmalar oluşmasına yol açabilir. Bu hastalıklar, kan hücrelerinin üretimi, işlevi veya sayısında anormalliklere yol açar. Hematolojik bozukluklar, kol veya bacakta kendiliğinden morarma gibi durumların gözlemlenmesine sebep olabilir.

Hemofili

Hemofili, kanın normal şekilde pıhtılaşmasını engelleyen genetik bir hastalıktır. Hemofili hastalarında, küçük travmalar bile ciddi kanamalara ve morarmalara neden olabilir. Bu durum, özellikle bacakta kendi kendine morarma durumunun oluşmasına yol açar. Hemofili, pıhtılaşma faktörlerinin eksikliği nedeniyle tedavi gerektiren ciddi bir durumdur.

Lösemi

Lösemi, kan ve kemik iliğini etkileyen bir tür kanserdir. Bu hastalık, vücutta anormal beyaz kan hücrelerinin aşırı üretimine yol açar. Bu kanser türü, kan pıhtılaşma mekanizmasında bozukluklara neden olarak, vücudun çeşitli bölgelerinde ve bacaklarda morarma kaşıntı gibi durumlara sebep olabilir. Lösemi belirtileri arasında yorgunluk, ateş ve kilo kaybı da bulunur.

Lenfoma

Lenfoma, lenfatik sistemin bir tür kanseridir. Lenfoma, bağışıklık sistemi hücrelerinin anormal şekilde çoğalmasına yol açar. Bu hastalık, kan pıhtılaşma sürecini etkileyerek bacaklarda morarma ve halsizlik gibi semptomların gözlemlenmesine sebep olabilir. Lenfoma belirtileri arasında lenf düğümlerinde şişlik, gece terlemeleri ve açıklanamayan kilo kaybı bulunur.

Trombosit Eksiklikleri

Trombosit eksiklikleri, kandaki trombosit sayısının düşük olması durumudur. Trombositler, kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol oynar ve eksiklikleri kol veya bacakta sebepsiz morarma oluşmasına sebep olabilir. Trombositopeni olarak da bilinen bu durum, bacaklarda ve vücudun diğer bölgelerinde sık sık morarma oluşmasına neden olabilir.

B12 Eksiklikleri

B12 vitamini eksikliği, kan hücrelerinin üretimini ve fonksiyonunu etkileyerek morarmalara yol açabilir. B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin sağlıklı üretimi için gereklidir. Eksiklik durumunda, kanın pıhtılaşma yeteneği azalır ve bacakta ağrı ve morarma daha kolay meydana gelir. B12 vitamini eksikliği ayrıca yorgunluk ve nörolojik belirtilerle de kendini gösterebilir.

C Vitamini Eksiklikleri

C vitamini eksikliği, kollajen üretimini olumsuz etkileyerek damar duvarlarının zayıflamasına neden olabilir. Kollajen, damarların esnekliğini ve dayanıklılığını sağlar. C vitamini eksikliği, cildin ve damarların hassaslaşmasına ve kolayca morarmalara neden olur. Skorbüt olarak da bilinen bu durum, ciltte, kol,üst veya alt bacakta morarma ve kanamalara yol açabilir.

Aşırı Egzersiz

Aşırı egzersiz, kasların zorlanmasına ve küçük damarların zedelenmesine neden olabilir. Yoğun fiziksel aktiviteler, bacaklarda mikro travmalara yol açarak morarmalara neden olabilir. Bu durum, özellikle egzersiz sırasında veya sonrasında bacaklarda kızarıklık ve morarma veya hassasiyet ile birlikte görülebilir.

Yetersiz Beslenme

Yetersiz beslenme, vücudun gerekli vitamin ve mineralleri alamaması durumunda bacakta damar morarma ve ağrı durumlarına yol açabilir. Özellikle K, C ve B12 vitaminlerinin eksikliği, kanın pıhtılaşma yeteneğini azaltarak morarma riskini artırır. Sağlıklı bir diyet, cildin ve damarların sağlığını korumak için önemlidir.

Kan Sulandırıcı İlaçlar

Bacaklarda morarma neyin belirtisi sorusunun bir başka cevabı da kan sulandırıcı ilaçlar olabilir. Bu ilaçlar, kanın pıhtılaşma sürecini yavaşlatarak vücudun çeşitli yerlerinde, alt veya üst bacakta kaşıntı ve morarma oluşmasına neden olabilir.

Kan sulandırıcı ilaçlar kan pıhtılaşma riskini azaltmak için kullanılır, ancak küçük travmaların bile morarmalara yol açmasına neden olabilir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan bireyler, morarmalar konusunda dikkatli olmalı ve doktorlarıyla düzenli olarak iletişim halinde olmalıdır.

Hamilelik

Hamilelikte bacakta morarma aslında sıklıkla görülen bir durumdur. Bu dönemde, vücutta hormonal değişiklikler ve kan hacminde artış meydana gelir. Ayrıca, hamilelik sırasında damarlar üzerindeki baskı artar ve bu durum, damarların daha kolay zedelenmesine neden olabilir. Ayrıca, hormonal değişiklikler kanın pıhtılaşma mekanizmasını etkileyebilir.

Adet Dönemi

Adet dönemi, hormonal değişiklikler nedeniyle kanın pıhtılaşma mekanizmasında geçici değişikliklere neden olabilir. Bu durum, adet döneminde bacakta morarma gibi durumların da gözlemlenmesine sebep olabilir. Adet dönemi boyunca, bazı kadınlar vücutlarında daha kolay morarma, şişlik veya kaşıntı fark edebilirler.

Darbe ile Oluşan Morluklar

Darbe ile oluşan morluklar, bacakta en yaygın görülen morarma nedenlerinden biridir. Bir darbe veya travma sonucu, cilt altındaki küçük kan damarları zedelenir ve kan dokulara sızar. Bu durum, morarma ile sonuçlanır ve genellikle kendiliğinden iyileşir. Ancak, tekrarlayan veya şiddetli darbeler dikkatle izlenmelidir.

Sonuç olarak, bacaklarda morarma neden olur sorusunun onlarca farklı cevabı olabilir. Bu durumun altında basit travmalar yatabileceği gibi ciddi sağlık sorunları da bacakta morarma sebepleri arasında yer alabilir. Tekrarlayan ve sebebini açıklayamadığınız morarlamalar gözlemliyorsanız mutlaka doktorunuz ile görüşmelisiniz. 

Hangi Morarmalar Tehlikeli?

Yukarıda belirtildiği gibi her morarma tehlikeli değildir. Ancak, birden fazla yerde morarma gözlemliyorsanız ve bu morarmalara ek olarak yorgunluk, ateş veya şişlik belirtileri varsa, bu durumda durum ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Örneğin, ufak bir darbe sonrasında dahi çok büyük ve ağrılı bir morluk oluşuyorsa, mutlaka bir doktor ile görüşmelisiniz. 

 

Bacakta Morarma Hangi Bölüme Gidilir? 

Kol, alt veya üst bacakta morarma sebepleri çok çeşitli olabilir. Bacak da morarma neden olur, ciddi bir sağlık sorunun habercisi olabilir mi vb sorularınız için doktora başvurmak istemeniz oldukça doğaldır. Ayrıca, doktorunuz bacak morarmasına ne iyi gelir, uygun tedavi yöntemleri nelerdir gibi konularda detaylı bilgilendirme yapacaktır. 

Bacakta kaşıntı sonrası morarma, ağrı veya yorgunluk hissi gibi durumlara farklı uzmanlık alanları dahil edilebilir. Ancak, ilk aşama olarak aile hekimlerine başvurabilirsiniz. Aile hekiminiz, durumun ciddiyetine bağlı olarak hematoloji, dermatoloji, vasküler cerrahi veya ortopedi gibi bölümlere yönlendirebilir.


Yazar: Op. Dr. Çiğdem Acil Yayın Tarihi: 2024-05-28 18:54
çiğdem acil logo

Op. Dr. Çiğdem Acil

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı
varis doktoru çiğdem acil

Op. Dr. Çiğdem Acil

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı

Bizimle İletişime Geçin

Kişisel verilerimin KVKK Aydınlatma Metni doğrultusunda işlenmesini ve tarafımla iletişime geçilmesini onaylıyorum